Balans

Het gaat om balans tussen lichaam, geest en ziel

 

We kunnen juist een klacht of ziektebeeld als ingang gebruiken om helder te krijgen waar het lichaam behoefte aan heeft. Dit zal ik een beetje uitleggen.

In de oude geneeswijzen van de Grieken, China, Japan en het oude India werd de Ziel centraal gesteld.

Een ziekte werd door hen niet gezien als een defect van het lichaam maar meer als een uit balans zijn van de verbinding tussen de persoon en de Ziel. Zij zagen ziekte als een roep van de Ziel om via het lichaam de verbinding te herstellen.

Als we op deze manier naar een klacht kijken kan het een aanleiding zijn voor een afstemmen meer naar binnen, een stap naar zelf- bewustwording.

Een klacht kan dan de aanzet zijn naar een nieuwe manier van leven die waarschijnlijk beter bij je innerlijke zelf past.

Naast meer energie zal het je meer vreugde, hartsplezier en voldoening opleveren.

In deze tijd noemen we deze gedachtenis natuurgeneeskunde, een holistische geneeswijze die zich richt op het in balans brengen van lichaam, geest en ziel.

In veel gevallen overheerst/ beheerst de geest, het denken, onze levenswijze.

De behandeling is dan ook geheel gebaseerd op dit principe van eenheid, het in balans brengen van lichaam, geest en ziel.

In de westerse geneeswijze is de aandacht iets meer verzakelijkt en wordt vooral gekeken naar de aanpak van de ziekte of de klacht.

In de reguliere geneeskunde word niet gesproken over de Ziel.

De ziel is ons innerlijke zelf, voelbaar als we in rust zijn, dankbaar zijn en een gevoel van ruimte binnen in ons ervaren. Het is onze spirit, onze levenskracht.

Als we van ons gevoel afgesloten zijn kunnen we beslissingen nemen die niet altijd gezond zijn voor ons hele systeem. Dit kunnen we heel lang vol houden.

Het lichaam heeft een fantastisch aanpassingssysteem wat heel lang meebeweegt totdat een laatste “druppel” het hele systeem plat gooit en aandacht eist.