Balans

Het gaat om balans tussen yin en yang, rust en actie

 

We kunnen een klacht of ziektebeeld als ingang gebruiken om helder te krijgen waar het lichaam behoefte aan heeft. Vanuit de natuurgeneeskunde zien we ziekte als een innerlijke roep van het lichaam om je aandacht naar binnen te brengen.
Een klacht kan dan de aanzet zijn naar een andere manier van leven. Afstemmen en gaan opmerken waar je energie van krijgt en juist ook dingen ontdekken die energie kosten.

Denk hierbij aan je persoonlijke contacten, hobby’s, je werk en zakelijke contacten, je studie of andere dingen waar je je mee bezig houd.
Klachten ontstaan vaak na een te veel van iets, een opstapeling van dingen die gebeurt zijn of emotionele dingen die je raken. Het lijkt of de ziekte ineens van het ene op het andere moment ontstaat terwijl het al een tijdje zit te wringen in het lichaam.
Als we ons gevoel negeren kunnen we beslissingen nemen die niet altijd gezond zijn voor ons. Zo kan de voedingsbodem voor ziekte ontstaan. Het kan op die manier wel heel lang goed gaan.
Door het gevoel te verdoven door allerlei afleidingen lijken we ogenschijnlijk fit en lijkt het of er niets aan de hand is.
Het lichaam heeft een fantastisch aanpassingssysteem wat heel lang meebeweegt totdat een laatste “druppel” het hele systeem plat gooit en aandacht eist.

De natuurgeneeskunde richt zich vooral op het in beweging brengen van het zelfgenezend vermogen van het lichaam

De behandeling is gebaseerd op onderzoek welke onder liggende stagnaties er in beweging gebracht kunnen worden zodat er meer balans kan ontstaan.

Als we even in rust zijn geven we het zelfgenezend vermogen de kans om weer meer naar balans en harmonie te bewegen. Het zelfgenezend vermogen is een innerlijke kwaliteit van het lichaam die we ook wel verbinden aan het energielichaam of prana lichaam.
Binnen de acupunctuur is het vanzelfsprekend om via het energielichaam het lichaam te behandelen.
Via de acupunctuurbanen of ook wel de meridianen genoemd stroomt de prana, de levensenergie door ons lichaam.
Voordat er fysiek een klacht naar buiten treedt is er al eerder iets aan de hand in het energielichaam. Binnenin voel je soms tintelingen, warme of koude plekken en die koppel je aan het doorstromen van de levensenergie door de meridianen.
In je lichaam zorgen alle systemen voor de optimale balans en als er stagnatie optreed vormt zich een nieuwe route binnen in het lichaam. De systemen kunnen overbelast raken of in de war raken en dan is er behoeft aan onderzoek, aandacht, verzorging en behandeling.

Er zijn 11 systemen in je lichaam die nauwgezet samenwerken. Hier onderscheiden we het : spijsverteringssysteem, het ademhalingssysteem , het urinesysteem , het hormoon systeem, het voortplanting systeem, het zenuwstelsel, het bloedvaten systeem (de bloedsomloop), het lymfestelsel, het zintuiglijke systeem, het Immuunsysteem en het bewegingssysteem. Al deze stelsels samen dragen zorg voor een perfecte balans.

De 12 hoofdmeridianen zijn bijna allemaal verbonden aan één of twee organen en werken ook als een compleet systeem in het lichaam. Het werkt nauw samen met elkaar en alle systemen in je lichaam. Vanuit de meridianen kunnen we gemakkelijker de emoties en kwaliteiten benoemen die met elk orgaan te maken hebben. Hier kun je dan ook wel herkennen waar sommige klachten mee te maken hebben.