Alles draait om evenwicht.

Voeding

Voedingsintolerantie en een voedingsallergie.

 

 

Dan is er vaak nog een intolerantie of allergie tegen een bepaald voedingsmiddel waar men, als dit niet getest is, totaal geen weet van heeft.

Maar en daar gaat het om, dit wel tot stille interne ontstekingen leid wat één van de grote oorzaken van een ziekte is.

Het belangrijkste om fit en gezond te blijven is dan om een alternatief te zoeken voor producten waar je verkeerd op reageert oftewel intolerant voor bent.

 

Hieronder volgen een aantal klachten die veroorzaakt kunnen worden door een voedingsintolerantie:

Allergie
Hooikoorts, rhinitis (neus- en slijmvliesontsteking), astma, astmatische bronchitis, allergisch eczeem

Bewegingsapparaat
Artrose (bijv. knie, heup, wervelkolom), reumatische klachten van gewrichten en spieren

Luchtwegen
Rhinitis, sinisitis, chronische bronchitis, herhaalde ontstekingen, lage weerstand

Maag en darm stoornissen
Ziekte van Crohn, colitis ulcerosa, onbegrepen buikpijn, spastische colon, maagklachten, galklachten

Huidproblemen
Acne, eczeem, folliculitis (ontsteking van haarwortel), hydradenitis (chronische huidziekte)

Mentale klachten
Sommige depressies, gedragsstoornissen, concentratiestoornissen, stemmingswisselingen, hypoglycaemie, moeheid, hoofdpijn

Urogenitale organen
Herhaalde urinewegontstekingen, nier- en blaasstenen, prostaatvergroting

Ook bij kinderen kunnen we opletten bij:

Herhaalde middenoorontstekingen, lage weerstand, huilbaby’s, darmkrampen, buikpijn, groeistoornissen, gedragsstoornissen, leerstoornissen

 

Lichaamsvreemde voeding is bewerkte voeding die lang houdbaar is, waar het directe contact met zonlicht, frisse lucht en water langer dan een paar dagen geleden zijn.

Je kunt je afvragen hoeveel energie deze voeding je geeft.

Hoeveel vitamines en mineralen er nog in deze voeding aanwezig is.

Als het je al geen energie oplevert besef dan ook hoeveel energie het kost om deze voedingsstoffen volledig af te breken en af te voeren uit het lichaam.

Wat kun je zelf doen? Voeding, zorg dat je er fit van wordt.

Hierover wat uitleg, om iets belangrijks duidelijk te maken. Dit is oude kennis die heel waardevol is.

Als eerste zorgen dat het interne milieu (dit zijn alle cellen die zich tussen alle organen, weefsels, gewrichten, botstructuren en verbindingen bevinden en samen een beschermende vochtige “brei” vormen) een neutrale of zwak basische waarde heeft.

Heel vaak is deze waarde juist meer zuur, welke weinig zuurstof bevat en geen erg gezond leefklimaat vormt voor alle processen, in de cellen van het lichaam.

De restproducten die achter blijven in het lichaam ontwikkelen zich als urinezuur,

wat een vergift is voor het lichaam.

Dit gaat zich onder andere vast zetten in de gewrichten, wat als pijnlijk en stijf ervaren wordt.

Het eerste stadium van jicht en reuma. De zogenoemde “vervuilingsziekten”.

Dat dit één van de belangrijkste voorwaarden is voor de gezondheid van het lichaam is al in 1897 aangetoond na zorgvuldig onderzoek. Baanbrekende onderzoeken over de urinezuurdepots in het lichaam stammen al uit de 1886.

In het interne milieu komen voedingsstoffen en ook afvalstoffen terecht nadat ze uit het voedsel gefilterd zijn.

Voedingsstoffen en brandstoffen gaan naar de betreffende organen en alles wat er teveel is wordt opgeslagen in de dikke darm.

Hier vormt zich dan de ontlasting die als een restproduct het lichaam verlaat.

Dit is een normaal proces.

Het verandert als er stoffen binnen komen die voor het lichaam moeilijk afbreekbaar zijn of zelfs helemaal niet afgebroken kunnen worden. Met name moeilijk verteerbare producten als vlees, suikers, koffie, alcohol, medicijnen en bewerkte voedingsstoffen belasten en verzuren het lichaam.

Deze stoffen nestelen zich in de darmplooien. Hier is ruimte genoeg, besef echter  als er iedere dag 1 gram achter blijft, dit zich na verloop van jaren gaat stapelen!

 

Een grote tailleomvang wijst vaak naar de uitgezette dikke darm.

Even terug in de tijd:

In 1897 stelde Alexander Haig vast dat urinezuur de oorzaak was van jicht, hoge bloeddruk, dementie en hart- en vaatziekten. Latere studies hebben dit ondertussen bevestigd.

De Zwitserse arts Bircher Benner, 1867-1936, is verder gegaan met de bevindingen van Haig. Hij schreef eerst het boek: Ons voedsel als ziekteoorzaak, in Nederland uitgegeven in 1931.

Daarna schreef hij 15 handboekjes voor de meest voorkomende ziektebeelden met voedingsvoorschriften, onderbouwde uitleg en psychisch inzichten.

Professor Brian S. Peskin geeft hierover uitvoerig uitleg in zijn boek: Het verzwegen verhaal over kanker.

 

Het meest gunstige voor de bloedstroom, de lymfestroom, de spijsvertering en het zenuwstelsel is een neutraal zwak basisch intern milieu.

Dit vraagt om aandacht te hebben voor het voedsel wat je gebruikt en beseft wat het doet in het lichaam.

 

Er zijn voedingsmiddelen die een zogenaamde basische reactie geven na vertering en er zijn voedingsmiddelen die een zure reactie geven.

Zolang er een goede balans is tussen zuren en basen in het lichaam is er niets aan de hand.

De problemen ontstaan als er langdurig een overschot aan zuren in het lichaam aanwezig zijn.

Een teveel aan zuren krijgt het lichaam niet helemaal geneutraliseerd en dan ontstaan de zogenaamde urinezuurdepots.

 

Elke dag start het lichaam haar reinigingsproces om 03.00 uur en komen de opgeslagen urinezuren in het bloed om afgevoerd te worden.

Deze reiniging duurt tot ongeveer 11.00 uur in de ochtend.

Het hoogtepunt van dit proces is rond 09.00 uur, het moment waarop vaak een kop koffie gedronken word, koffie is ook verzurend voor het lichaam en door aanvoer van deze verzurende drank stopt het reinigingsproces in het lichaam.

 

Het urinezuur wordt weer terug gedrongen in de weefsels en organen en bewaard tot de volgende reinigingsperiode.

 

De kwaliteit van het bloed zegt veel over ons gevoel van prettig voelen en  omdat nu de “vergiften” weer terug gedrongen zijn voelen we ons weer fitter.

Dat dit schijn is hebben we niet in de gaten.

 

Een natuurlijk proces is eerst te legen en reinigen zodat het lichaam daarna weer gevoed kan worden.

 

Kijkend naar de zon en haar draaien om de aarde zou ons kunnen helpen, om te leren afstemmen om meer in harmonie te leven met de natuurlijke processen in ons lichaam.

In de ochtend kunnen we het lichaam ondersteunen in het reinigingsproces door het niet te belasten met zuurvormende producten zodat de energie gebruikt kan worden voor andere activiteiten.

Vanaf 03.00 ’s nachts begint het reinigingsproces in het lichaam en worden afvalstoffen via de bloedbaan afgevoerd, om 09.00 uur is dit proces op haar hoogtepunt.

Vanaf 11.00 gaat het langzaam veranderen in de opbouwende fase naar de opname en verzorgende processen voor het lichaam.

 

Als de zon haar hoogste punt heeft bereikt is het lunchtijd en is het spijsverteringsvuur het hoogst. Dan kan het voedsel het beste verteerd worden. De wat meer belastende producten kunnen dan het beste geconsumeerd worden.

 

Dan is er een periode van rust, siësta in sommige landen, daarna weer een periode van activiteiten en langzaam naar de afronding, de zon gaat dalen.

De rust en herstelperiode breekt aan.

Vanaf 19.00 uur gaan de organen langzaam in de ruststand.

De dag is immers al vroeg begonnen, om 03.00 uur!